Simone Elschot

Simone Elschot

Tai Chi – ’t is net mediteren

In China stromen bij het krieken van de dag de parken vol. Niemand kijkt raar op als je er een setje push-ups, stretch- of tai-chi-oefeningen doet. Ook in Nederland is tai-chi inmiddels razend populair. De meditatieve manier van bewegen is van oorsprong onderdeel van de Aziatische gevechtskunst, maar wordt tegenwoordig vooral beoefend om lichaam en geest gezond te houden.

Oosterse wijsheden en strenge regeltjes zijn bij tai chi niet nodig. Je oefent een serie ronde en vloeiende bewegingen, waarbij je al je spieren en gewrichten gebruikt. Simone Elschot (52) geeft tai chi in Enschede. Iedere zondag verzamelt zich een groep enthousiaste deelnemers in het Abraham Lederboerpark. De buitenlucht geeft extra energie en maakt de deelnemers meer bewust van het ritme van de natuur en de wisseling van de seizoenen. Elschot merkt dat allerlei gezondheidsklachten en ouderdomskwaaltjes bij haar leerlingen verminderen. “Je wordt soepel en je rug en gewrichten varen er wel bij. Zo had een oudere leerling van mij al tijden last van haar pols. Maar door een tijdlang tai chi te doen kon ze een medische ingreep voorkomen.”

Bij tai chi adem je bewust en beweeg je langzamer dan normaal. “Doordat je even nergens anders aan denkt en op de adem concentreert, kom je helemaal tot rust. Dat is goed voor alle leeftijden”, aldus Elschot.

Geplaatst in PLUS Magazine september 2018

Deel dit bericht: