Shiatsu

Shiatsu is een zachte, helende vorm van massage die de energiestroom in het lichaam activeert. 

Traditioneel wordt in het oosten alles gezien als een vorm van energie. Als onze levensenergie vrij kan stromen voelen we ons fit en gezond. Daar waar ze stagneert voelen we pijn, spanning, vermoeidheid, enz. Het ontvangen van Shiatsu kan helpen bij het herstellen van een meer natuurlijke balans.

Shiatsu betekent letterlijk ‘vingerdruk’ en door het geven van druk op de meridianen (energiebanen) in het lichaam wordt de energiedoorstroming gestimuleerd.

Stagnaties worden zo mogelijk opgeheven en afvalstoffen sneller afgevoerd.

Shiatsu op de mat

Hoe gaat het in de praktijk?

De Shiatsu behandeling wordt gegeven op een futon op de grond (mat) en er wordt over de kleding heen gewerkt. De voeten masseer ik vaak wel met olie. Ik werk met mijn duimen, handpalmen, ellebogen, onderarmen en voeten.

De druk varieert naar gelang de behoefte van de ontvanger. Naast stabiele druk gebruik ik bewegende, knedende en strekkende bewegingen. Het doen van ontspannings- en gezondheidsoefeningen ter ondersteuning is tevens een mogelijkheid.

Het ontvangen van Shiatsu stimuleert het zelfgenezende vermogen van het lichaam. Een behandeling kan je diep ontspannen, meer in je lijf brengen en met beide voeten op de grond zetten. Klachten kunnen verminderen of verdwijnen.

Daarbij kun je denken aan rugklachten, vastzittende schouders, nekpijn, hoofdpijn, enz. 

De aanraking kan je iets leren over jezelf, en zo bijdragen aan meer zelfbewustzijn.

Impressie Shiatsu